fbpx
Royale Belge ( Foto : Benjamin Wells)

D/a – Royale Belge

→ Watermael - Bosvoorde

Het kruis op de glazen sokkel (VOLZET)

 

Bovenbouw Architectuur , Bureau BouwtechniekCaruso St John Architects

 

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur!  

Charlotte (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project niet mag missen. 

 

Twee gerenommeerde architectenbureaus mogen zich uitleven op het iconische gebouw van het voormalige verzekeringsbedrijf Royale Belge. Bovenbouw Architectuur en Caruso St John Architects slaan de handen in elkaar en recreëren de luxueuze uitstraling van het kantoorgebouw.  

 

Bureau deluxe 

In de jaren 1960 is er veel vraag naar deze kantoorgebouwen. De vooruitgang zorgt voor een tsunami aan ondernemingen die zich vestigen in de hoofdstad. De vormgeving moet uitdagend en gewaagd zijn, een weerspiegeling van het moderne leven. De mastodont in gefumeerd glas is duidelijk een kind van zijn generatie. 

Om de identiteit van het gebouw te bewaren moet het mee evolueren met zijn tijd. Het nieuwe ontwerp streeft naar ruimte voor verschillende functies die het gebouw dag en nacht doen leven. De bureaus en coworking-spaces zorgen voor doordeweekse beweging, terwijl het hotel en het restaurant de avonden en weekends voor hun rekening nemen.  

 

Appreciatie boven functie 

Niet alleen de getinte ruiten geven de idealen van enkele decennia geleden weer. Ook de geluiddempende tapijten en harde neonlampen verraden de focus op functionaliteit. De architecten verleggen de focus naar de waardering van de ruimte. Zo voorzien ze een nieuwe centrale hal die de verdiepingen met elkaar verbindt. De luie trap doet je stappen vertragen zodat je je ogen kan laten dwalen over het uitbundige interieur. Het restaurant krijgt zijn plaats aan de naburige vijver, die de grote kruisvormige toren weerspiegelt. Zo te zien zal het beschermde landschap het opdringerige gebouw nog even moeten dulden. 

 

Auteur: Charlotte De Pesseroey

  • Royale Belge ( Foto : Benjamin Wells)

    Royale Belge ( Foto : Benjamin Wells)

  • Royale Belge ( Foto : Benjamin Wells)

    Royale Belge ( Foto : Benjamin Wells)

Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen om
13u (VOLZET)
14u (VOLZET)
15u (VOLZET)
16u (VOLZET)

Toegangsprijs

Rondleiding
Met inschrijving

Locatie

Vorstlaan 25
1170 Watermael - Bosvoorde

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief