fbpx
Stadhuis Antwerpen ( Foto : Stijn Bollaert )

D/a – Stadhuis Antwerpen

→ Antwerpen

Hernieuwde trots  (VOLZET)

 

HUB, Origin Architecture & Engineering, Bureau Bouwtechniek

 

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! De rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier.  In het kader van Open Monumentendag vertellen de stadhuisgidsen je over de ambachtskunst op het Schoon Verdiep. Hierover vind je meer informatie onderaan de pagina. 

Charlotte (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project niet mag missen.

 

Het stadhuis staat terug te schitteren op de Grote Markt in Antwerpen. Het kreeg er niet alleen een gloednieuwe verdieping bij, maar onderging ook een grondige schoonmaakbeurt.  

 

Kleurrijke geschiedenis 

De lagen geschiedenis werden van de muren gehaald en in ere hersteld. In de donkere vertrekken schittert het goud aan de muren als aandenken aan de kaarsen die hen ooit hebben verlicht. De donkerbruine eik en het rode marmer geven de zalen diepte. Ze vormen de achtergrond voor talloze schilderijen die het verhaal van de stad vertellen.  

De gewelfde kamers op de begane grond bieden de Antwerpenaar de kans zijn stadhuis te ontmoeten. De voormalige opslagplaats vertelt het verhaal van het gebouw en zijn geschiedenis. De inkomhal richt zich opnieuw uitnodigend naar de Grote Markt en is gehuld in een edel blauw.  

 

Tweede trap 

Doorheen de jaren groeide het stadsbestuur en vertrokken zijn kabinetten richting andere oorden. Wat is een stadhuis zonder zijn bewoners? Om te voorkomen dat het zou evolueren tot een uit de kluiten gewassen trouwzaal, kreeg het gebouw nog een extra verdieping. Het Verlicht verdiep. De nieuwe toevoeging weerspiegelt de soberheid van de 21ste eeuw. Het begint bij de trap, die zich gedwee in een hoekje op de bombastische tweede verdieping terugtrekt. Die leidt je naar een oase van licht met de witte muren als reflector. Je herkent de eiken deurposten en de tekening in de vloer, een interpretatie van het decor van het Schoon Verdiep.  

 

In het verleden was elke verbouwing van het stadhuis van Antwerpen een verbeelding van de maatschappij. Bij deze toevoeging zet het goudleer een stapje opzij zodat de trotse Antwerpenaar de kamer kleur kan geven. 

 

Auteur: Charlotte De Pesseroey

 

Het Stadhuis van A, een paleis voor ambacht en anekdotes

De stadhuisgidsen vertellen je honderduit over de ambachtskunst die je op het vermaarde Schoon Verdiep vrij kan ontdekken. Ook het uitgebreide immaterieel erfgoed van het Stadhuis staat in de kijker. Op 5 bijzondere plekken op het Schoon Verdiep staan infoborden klaar en vertellen onze gidsen verrassende anekdotes. Hiervoor moet je niet inschrijven.

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.
  • Stadhuis Antwerpen ( Foto : Stijn Bollaert )

    Stadhuis Antwerpen ( Foto : Stijn Bollaert )

  • Stadhuis Antwerpen ( Foto : Stijn Bollaert )

    Stadhuis Antwerpen ( Foto : Stijn Bollaert )

  • Stadhuis Antwerpen ( Foto : Stijn Bollaert )

    Stadhuis Antwerpen ( Foto : Stijn Bollaert )

Bezoek Het Stadhuis Antwerpen! [ VOLZET ]

Naam(Vereist)
Adres
E-mailadres(Vereist)

There are no options available for this field.

Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen starten aan de zij-ingang via de Suikerrui om:
10.00uur (VOLZET)
11.00uur (VOLZET)
12.00uur (VOLZET)
13.00uur (VOLZET)
15.00uur (VOLZET)
16.00uur (VOLZET)

Toegangsprijs

Gratis
Inschrijving verplicht

Locatie

Grote Markt 1
2000 Antwerpen

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief