
D/a – Stedelijk conservatorium
Zondag 10/9 → Brugge
Leesbare gelaagdheid
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding door de architecten! Inschrijven is verplicht, schrijf je in onderaan de pagina.
Elise (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Het conservatorium in Brugge huist in een gebouw met een unieke geschiedenis. Het is gevestigd in een achttiende-eeuws stadspaleis dat gebouwd is op middeleeuwse funderingen. In de negentiende eeuw wordt het grondig verbouwd en neemt het Brugse conservatorium er haar intrek. Na de laatste verbouwing uit 1982 zitten er vreemde compromissen in het gebouw die niet meer voldoen aan hedendaagse normen voor toegankelijkheid en brandveiligheid. Het architectenbureau Studiobont startte met een plan om dit aan te pakken en eindigde met een allesomvattend en duurzaam ontwerp voor het volledige gebouw.
Geschiedenis blootleggen
De geschiedenis toont dat alle lagen van het gebouw op elkaar inspelen. Ze zijn het resultaat van een veranderend programma doorheen de tijd. De architecten kiezen ervoor verschillende bouwelementen uit deze geschiedenis terug te brengen naar hun originele staat. Zo wordt de voorgevel herschilderd, de omlijsting onthuld, de verhoogde vloer verlaagd en de achtergevel ontdaan van ongelukkig geplaatste brandtrappen.
Zichtbare littekens
Toch verhullen de architecten de gelaagdheid niet. Op meerdere plaatsten in het gebouw zetten ze juist de rijke geschiedenis in de kijker. Zo bewaren ze bij de nieuwe vluchttrap rechts van de ingang een origineel deel van de vloer en een deurtje. Ook de oorspronkelijke buitenmuur bij het nieuwe sanitaire gebouw is ruw gelaten en gaat in dialoog met de tegels aan de overkant.
Nieuwe laag
Naast de renovatie van bestaande bouwelementen voegen de ontwerpers een nieuwe laag toe waarmee ze het gebouw klaarmaken voor de toekomst. Met intelligente ingrepen isoleren ze het gebouw, verbeteren ze de akoestiek en maken ze het gebouw toegankelijker. De uniformiteit van de kleuren en materialen zorgt voor een harmonieus geheel. De kersenhouten zigzagwanden geven een speelse identiteit aan de lokalen. Met een nieuwe laag drukken de ontwerpers hun eigen stempel.
Auteur: Elise Gaeremynck