fbpx
Verbiest ( Foto: Fallon-Macal Family )

D/a – Verbiest

→ Sint-Jans-Molenbeek

Huis op krukken (VOLZET)

 

AgwA 

 

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! De rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier.   

Arnaud (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Met Verbiest stelt AgwA enkele dogma’s over wonen radicaal in vraag. Hebben we elk jaar en elk seizoen nood aan evenveel en dezelfde ruimte? Is het nodig om elk gebouw in te pakken in een dikke laag plastic? Met een andere kijk op die aannames laat dit project je nadenken over onze huidige manier van bouwen en wonen. Het resultaat is een huis dat aanvoelt als een architecturale en ruimtelijke proeftuin. 

 

Houten spalken voor een betonnen geraamte 

De betonnen structuur vormt een eerste uitgangspunt voor de renovatie. Maar die bestaande architectuur bezorgde de ontwerpers ook heel wat kopzorgen. Ze bleek nauwelijks nog in staat haar eigen gewicht te dragen, laat staan dat van een nieuwe invulling. Dan maar afbreken en iets nieuws optrekken, zou bij velen de reflex zijn. Bij Verbiest zocht AgwA naar een alternatief voor die wegwerpcultuur. Een nieuw raster van diagonale houten kolommen zorgt voor minder belasting op de bestaande funderingen en het houdt de impact van de renovatie zo laag mogelijk. 

 

Thuis als nomade 

Het ontwerp mikt op een ruimtegebruik waarbij de bewoners slechts vijftig procent van het gebouwvolume verwarmen. Enkel de essentiële leefruimtes zijn thermisch beschermd. In dit geval de leefruimte, de werkruimte en een ruimte voor de kinderen. De rest van de bestaande oppervlakte is tussenruimte, in de beste zin van het woord. Het is ruimte die altijd dient voor verschillend gebruik, gedirigeerd door het verloop van de seizoenen en de bijhorende temperatuurschommelingen. 

 

Auteur: Arnaud Mewis 

  • Verbiest ( Foto: Fallon-Macal Family )

    Verbiest ( Foto: Fallon-Macal Family )

  • Verbiest ( Foto: Fallon-Macal Family )

    Verbiest ( Foto: Fallon-Macal Family )

Praktische info

Tijdstippen

Rondleiding
Van 14.00uur tot 15.00uur (VOLZET)

Toegangsprijs

Gratis
Inschrijving verplicht

Locatie

Jean Verbieststraat 5
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief