fbpx
Woning B- L , GRAUX & BAEYENS architecten © Jeroen Verrecht

D/a – Woning B-L

→ Destelbergen

Het bestaande omarmen (VOLZET)

 

GRAUX & BAEYENS architecten

 

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier.  

Femke (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen. 

 

Hoe kan je een nieuw ontwerp integreren in een bestaand gebouw? Met deze vraag gaan GRAUX & BAEYENS architecten aan de slag in Woning B-L. Ze voorzien de eens compacte chalet uit de jaren 1960 met een nieuw volume. Zo creëren ze een woning op maat van het gezin dat er woont. Ze plaatsen oud en nieuw letterlijk naast elkaar, verbonden met een houten façadebekleding die aansluit bij het ritme van de bomen in de omgeving. Toch laat de wederzijdse invloed van het oude en het nieuwe deel duidelijk zijn sporen na. 

 Het bescheiden bestaande 

De linkervleugel van het gebouw is de oorspronkelijke chalet. Met zijn lagere plafonds en kleine openingen doet het nu dienst als nachtvleugel met slaapvertrekken en intieme ruimtes. Hier behouden de architecten de structuur van het gebouw bijna volledig. De enige grote ingreep is de creatie van de genereuze hal in het midden. Op het einde van deze hal ontstaat een zicht op de naburige weide. Dit is de enige opening die GRAUX & BAEYENS architecten toevoegen aan de chalet. Alle bestaande openingen en onderdelen blijven verder behouden. De oude chalet loopt over in een nieuw volume. 

 Het aansluitende nieuwe 

De rechtervleugel is de dagvleugel, genereus in zijn hoogte en zicht naar buiten. Dit nieuwe volume daalt af tot onder het maaiveld in een betonnen plint die de bakstenen plint van de bestaande chalet overneemt. Die plint vormt de grijze draad doorheen het nieuwe volume en neemt de vorm aan van bank, dorpel, opstapje en zelfs aanrecht. De houten façade sluit aan op die plint, in tegenstelling tot de nachtvleugel waar de façade iets naar voren springt. Dit alles maakt dat oud en nieuw in elkaar overvloeien, alsof het zo altijd al was. 

 

Auteur: Femke Van der Meulen

 

  • Woning B- L , GRAUX & BAEYENS architecten © Jeroen Verrecht

    Woning B- L , GRAUX & BAEYENS architecten © Jeroen Verrecht

Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen om
11.00uur (VOLZET)
11.30uur (VOLZET)
12.00uur (VOLZET)
12.30uur (VOLZET)
13.00uur (VOLZET)
13.30uur (VOLZET)
14.00uur (VOLZET)
14.30uur (VOLZET)

Toegangsprijs

Rondleiding
Met inschrijving

Locatie

Schoofmeerstraat 14
9070 Destelbergen

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief