fbpx
Z33 (Foto : Olmo Peeters)

D/a – Z33

→ Hasselt

In en uit de middeleeuwse stad  

 

Francesca Torzo Architetto

 

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Meer informatie over de rondleiding en een link naar de inschrijving vind je onderaan deze pagina. 

Magali (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project niet mag missen. 

 

Een blinde gevel met een publieke functie, hoe werkt dat? Z33 bevindt zich in het historische begijnhofcomplex van Hasselt en trekt meteen de aandacht met zijn intrigerende architectuur. Het kunsthuis is gevestigd achter een gesloten muur aan de straatkant. Eenmaal voorbij deze gevel opent zich een wereld van kunst en creativiteit voor het publiek.

 

Een stad in een stad 

Voor haar ontwerp laat architect Franscesca Torzo zich inspireren door het dynamische gevoel in begijnhoven van een ‘stad-in-een-stad’. De expressieve gevels van het nieuwe volume accentueren het contrast tussen de drukke stad en het intieme begijnhof. De straatgerichte gevel bestaat uit een gemetselde muur met amper openingen, terwijl de gevel naar de tuin open is met grote ramen. De façade met haar traditionele metselwerk volgt de baksteenarchitectuur van de historische omgeving. De variatie in kleur, grootte en voeg zorgt dat het nieuwe baksteenvolume harmonieus aansluit bij de omliggende gebouwen. 

 

De drukke middeleeuwse stad 

Zodra ik de drempel van de blinde muur overschrijd, leidt een binnenplaats met boom en fontein me weg van de stadsdrukte naar de ingang. Deze intieme plek introduceert het thema van het kunsthuis als middeleeuwse stad, vol bochten, stegen, doorzichten en met verschillende zalen en ruimtes. 

 

Circulatie tussen oud en nieuw 

In de oude vleugel zijn alle zalen verschillend. De uitbreiding volgt dezelfde benadering. De zalen variëren in verhouding, vorm en lichtsfeer om tegemoet te komen aan de verschillende tentoonstellingsnoden. Ze zijn zo ontworpen dat ze over elkaar heen kijken, waardoor een ononderbroken wandelroute ontstaat. De twee gebouwen verschillen van elkaar, maar vullen elkaar aan en vormen een geheel. 

Het nieuwe Z33 versterkt de oorspronkelijke functie als begijnhof, namelijk een oase van rust te midden van de stad. Het is een plek van contemplatie en ontspanning, waar bezoekers zoeken, waarnemen en leren. Hier is iedereen welkom. 

 

Auteur: Magali Hertoghe 

 

Z33: Blik achter de schermen tijdens Dag van de architectuur

Altijd al willen weten wat er schuilt achter de grote, rode gevel van Z33? Op zondag 10 september viert Z33 Dag van de architectuur met maar liefst vier rondleidingen in het gebouw. De gidsen nemen je mee langs de oude vleugel die in 1958 werd gebouwd, maar ook door de nieuwe tentoonstellingsvleugel die in 2019 onder handen werd genomen.

Ontdek de wereld die architecte Francesca Torzo creëerde en krijg een unieke kijk in de verborgen volumes. Elke ruimte heeft een eigen karakter: in uitzicht, breedte, hoogte of lengte. Ervaar hoe de nieuwe vleugel eigenzinnig anders is dan de vleugel uit 1958, maar ook hoe ze elkaar aanvullen en een geheel vormen. De rondleiding wordt afgesloten met een drankje en een moment om na te praten.

Schrijf je in voor één van de rondleidingen via deze link
Z33 is op de Dag van de architectuur helaas niet open voor een individueel bezoek, het huis bouwt namelijk namelijk vier nieuwe tentoonstellingen op die vanaf 1 oktober te bezoeken zijn.

 

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.

 

  • Z33 (Foto : Olmo Peeters)

    Z33 (Foto : Olmo Peeters)

  • Z33 (Foto : Olmo Peeters)

    Z33 (Foto : Olmo Peeters)

  • Z33 (Foto : Olmo Peeters)

    Z33 (Foto : Olmo Peeters)

Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen
Van 11.00uur tot 12.00uur
Van 13.00uur tot 14.00uur
Van 14.00uur tot 15.00uur
Van 15.00uur tot 16.00uur

Toegangsprijs

€12

Locatie

Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt

Routebeschrijving Schrijf je in !

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief