fbpx
Rotor vzw © Rotor vzw

Rotor

Jonge Makers Festival

Coöperatieve ontwerp- en onderzoekspraktijk die de organisatie van de materiële wereld onderzoekt

Beroep en opleiding Coöperatieve ontwerp- en onderzoekspraktijk die de organisatie van de materiële wereld onderzoekt

Wat doen jullie in het Festival van de architectuur? 

De afgelopen twee jaar werkte Rotor aan een boek rond het vergeten oeuvre van Marcel Raymaekers, die van 1960 tot 2015 zo goed als uitsluitend met hergebruikmaterialen heeft gewerkt. Een deel van dit onderzoek tonen wij op het Festival van de architectuur in de vorm van een tentoonstelling. De tentoonstelling valt binnen het format “Unfolding the archives” en focust grotendeels op het tonen van archiefmateriaal. Foto’s, plannen en in het geval van Raymaekers… ook een hele hoop oude bouwmaterialen.

Hoe ziet jullie ideale speelveld eruit? 

Een bouw- en architectuursector waar (de mogelijkheid tot) aandacht voor de kwaliteiten van alles wat al bestaat verankerd is op cultureel en regelgevend niveau.

Speelt architectuur een rol in jullie werk?

Ja! Bij Rotor proberen we dag in dag uit, te bewijzen dat het gebruik van recupereerde materialen een meerwaarde betekent voor architectuur – niet enkel op ecologisch maar ook op ruimtelijk, esthetisch en cultureel vlak.

Waarvan liggen jullie ’s nachts wakker?

Ons onvermogen, als samenleving, om de lineaire productie van (bouw)materialen aan banden te leggen. Hoe moeilijk het blijft, in contrast, voor hergebruikbedrijven om hun werking comfortabel te verankeren binnen de bouwwereld. Ook: de moeilijkheden en obstakels die iedereen ervaart bij het bouwen met hergebruikte bouwmaterialen, omdat reglementering en ondersteuning op zich laat wachten. Het bouwen met hergebruikmaterialen zou even vanzelfsprekend moeten zijn als het bouwen met nieuwe materialen.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Marcel Raymaekers.

Ontdek het werk van Rotor gedurende het hele Festival van de architectuur hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief