fbpx
Samuel Baidoo © Hanne Holvoet

Samuel Baidoo

Jonge Makers Festival

Performer, theatermaker en mentor

Beroep en opleiding Performer, theatermaker, mentor / Illustratie en grafisch ontwerp, Hedendaagse dans.

Wat doe jij in het Festival van de architectuur? 

Tijdens het Festival de architectuur presenteer ik een ‘blik achter de schermen’ van Plum Road Tea Dream. Plum Road Tea Dream is het project waar ik de afgelopen twee jaar aan gewerkt heb, en de komende jaren aan zal verder bouwen. Het wordt een autobiografische walking simulator (videogame) die je thuis zal kunnen spelen of in het theater kan ervaren als performance.

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit? 

Mijn ideale speelveld is eentje waar je als artiest niet direct gecategoriseerd wordt. Het werk dat ik maak – op mezelf of in collaboratie – is enorm divers. Het omvat performatief werk voor het avondcircuit, werk voor jong publiek, toegankelijk en eerder niche werk, theater- en dansvoorstellingen, installaties enzovoort. Vooral professionelen in het veld delen je nogal snel in bij een bepaalde doelgroep of binnen een medium. Ik hoop op een veld waar wat nu als ‘buiten de lijntjes kleuren’ gezien wordt, ooit het nieuwe ‘default’ is.

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

Ik zie in mijn werk processen terugkomen die ook deel uitmaken van het architecturale veld. Dit kan gaan van maquettes maken van de scenografie van toekomstige voorstellingen tot het vormgeven van de ruimte. Ik voel altijd de noodzaak me de theaters waar we spelen ‘eigen’ te maken. Ik wil de black box niet als een neutrale ruimte beschouwen. Dit kan door kleine ingrepen: touren met een tribune die op maat werd gemaakt van de voorstelling, een vloer meenemen om het speelvlak af te bakenen, een voorstelling die zich afspeelt in een zelf gebouwd mini-theater enzovoort. Ook in Plum Road Tea Dream, waar ik virtuele ruimtes vormgeef, zijn maquettes, vloerplannen en ruimtelijk denken deel van het werkproces. Daar probeer ik het idee van de virtuele ruimte als ‘sanctuary‘ ook te vertalen naar de architectuur van de videogame.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Muggen, onrecht op grote of kleine schaal, een nummer waarvan de lyrics bleven plakken, gordijnen die niet al het licht tegenhouden, wereldse problemen, flashbacks naar vorige liefdes en lovers, een quote uit een goed boek, inspiratie en ideeën voor huidige of toekomstige projecten, de nood om te plassen die net niet sterk genoeg is om me te doen opstaan, to do’s van de volgende dag die nog niet op mijn lijstje staan, racistische of homofobe opmerkingen die ik op straat moest verduren en nog niet van me kon afschudden, te hoge energie, een gevoel van geluk, een lichte pieptoon in mijn oren na een goed feestje.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Ik heb het gevoel dat het Festival van de architectuur een divers programma aanbiedt dat iedereen kan bekoren die gebeten is door cultuur. Hopelijk ontstaan er door het ruime aanbod wat leuke cross-overs of verrassingen. Theatergangers die voor de verandering eens een architectuurexpo bezoeken, personen zonder kinderen die op de familiedag passeren of architectuurstudenten die naar een performance gaan.

Ontdek het werk van Samuel Baidoo op het Festival van de architectuur hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief