fbpx
Alexander Auris © Alexandra Colmenares Cossio

Alexander Auris

Jonge Makers Festival

Architect en ruimtelijk onderzoeker, medeoprichter van collectief Queer Commons.

Beroep en opleiding Architect en ruimtelijk onderzoeker / Architectuur en Stedenbouw

Wat doe jij in het festival van de architectuur? 

Ik presenteer mijn project 4.6 KM. Dit is een documentaire film die toont hoe vijf queer mensen bekende plekken in Brussel anders ervaren. Met dit project wil ik een aantal lagen van de stad blootleggen. Dit kan enkel door de specifieke ervaringen van queer mensen te tonen. Queerness in de stad bevindt zich tussen formeel/informeel, publiek/privé, tijdelijk/permanent gebruik van ruimtes. Door die tussenruimte te verkennen, toon ik de veerkracht van queer mensen om zich ruimtes toe te eigenen en te vermenselijken die niet voor hen ontworpen zijn.

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit? 

Onbepaald, open, flexibel, zacht, gastvrij.

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

Ik definieer mijn werk als een queer architectuur praktijk. Ik beschouw queerness als een politieke positie om diversiteit  en evenwicht te brengen in de heteronormatieve, binaire architectuurwereld. Zo daag ik vaste patronen in de architectuurpraktijk uit. Mijn onderzoek naar queerness en ruimte ontwikkelt zich via verschillende media zoals films, performances en design. Maar welk medium ik ook gebruik, het is telkens een reflectie over ruimte op verschillende schalen. Mijn werk op het festival kan je beschouwen als een manier om de stad in kaart te brengen. Net zoals de onderzoeksfase in een architecturaal of stedelijk project. In een volgende fase zal ik dit onderzoek omzetten in ontwerpvoorstellen, die op hun beurt vertaald kunnen worden naar de fysieke ruimte.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Dromen en nachtmerries.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Ik heb geen concrete verwachtingen over wie ik zal ontmoeten. Maar ik ben blij dat er binnen het Festival van de architectuur interesse is voor mijn werk rond queerness. Ik hoop dat zowel mijn werk als dat van de andere jonge makers een bredere visie geeft op de architectuurpraktijk van vandaag en hoe die zich ontwikkelt. Dus ik denk dat ik enthousiast ben om iedereen met die nieuwsgierigheid en doelen te ontmoeten.

Ontdek het werk van Alexander Auris tijdens het Jonge Makers Festival hier.

 

 

Credits Festival van de architectuur. Jonge Makers Festival: Interview met Alexander Auris
Omslagbeeld video: portretbeeld Alexander Auris © Alexandra Colmenares Cossio
Video: Fragmenten 4.6 KM © Alexander Auris
Videoproductie voor VAi: © Sander Tas
Schrijf je in op onze nieuwsbrief