fbpx
© Justin Dirkx

Justin Dirkx

Jonge Makers Festival

Architect-kunstenaar

Beroep en opleiding Architect-kunstenaar / Master in de Architectuur

Wat doe jij in het Festival van de architectuur? 

Samen met kunstenaar Ayrton Eblé toon ik de ruimtelijke installatie ‘Traffic Signs Traffic Signs’. De installatie is een collectief kunstwerk. Met graffiti en street art workshops laten we diverse jongeren onze installatie taggen en vandaliseren binnen de muren van een exporuimte. We pogen om zowel tijdens het scheppend proces als met het finaal autonoom werk de verhouding tussen ”speelveld” en ”safe space” te bevragen. Verder zijn we niet veel bezig met de betekenis van het werk. We hopen vooral iets te creëren op een manier die zowel voor ons als voor hen fun en verrijkend is. No win, no fail, there’s only make!!! 🙂

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit? 

Mijn ideaal speelveld = maximale individuele vrijheid met minimale collectieve zorgen. Local fun without global worries.

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

Ik ben met veel plezier en engagement opgeleid als architect en al van jonge leeftijd geboeid door architectuur. Ik ben daar trots op en ik voel mij ergens bevoorrecht dat ik op een professionele manier zowel in de breedte als diepte kan bezig zijn met architectuur. Het zal bijna altijd een rol spelen in mijn werk. Architectuur is voor mij geen doel op zich, maar een medium dat draait rond experiment, sociale belangen en collectief welzijn. Soms bied je antwoorden, soms formuleer je vragen.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Alles dat gelinkt is aan kortzichtig (binair) gedachtegoed en angst voor minderheden. Over gender(identiteit), geaardheid, etniciteit,… Maar evenzeer vooroordelen in het algemeen. Don’t judge me!! Wellicht van alles dat als doel of gevolg heeft diversiteit, pluraliteit en vooral ook dialoog te ondermijnen. Ik geloof in openheid en beschouw alles als een leerproces waarin je probeert de dingen juist te doen en anderen te respecteren. Dat kan falen, slagen of alles daartussen, maar de reflectie en dialoog daarover brengt ons altijd verder. Als daar geen ruimte voor is lig ik daar wakker van, denk ik. Ik ben dus geen protagonist van de cancel culture.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Iedereen welkom, dus liefst een beetje iedereen.

Ontdek het werk van Justin Dirkx gedurende het hele Festival van de architectuur hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief