fbpx
Marie Moors © Dieter Daniëls

Marie Moors

Dag van de architectuur

Curator Dag van de architectuur

Beroep en opleiding Architect en Doctoraatsstudent / Masterdiploma Faculteit Architectuur en Kunst, Universiteit Hasselt / Lopend doctoraat: Aspirant fundamenteel onderzoek FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek)

Wat doe jij in het Festival van de architectuur? 

Als curator van de Dag van de architectuur ben ik aangesteld. Samen met andere (doctoraats)studenten hebben we de projecten geselecteerd die opengesteld en bezocht zullen worden. Het thema van dit jaar is ‘Gevonden architectuur’, waarvoor we elk een reeks informatieve teksten hebben geschreven over de gebouwen. Dit thema, of beter gezegd ‘mijn interpretatie van het thema’, sluit nauw aan bij mijn doctoraatsstudie. Als ontwerper-onderzoeker ben ik namelijk bezig met het verkennen van alternatieve scenario’s voor modernistische woonensembles met erfgoedwaarden. Daarnaast, ben ik de secretaris van Docomomo Belgium en treed ik op als ambassadrice van de Open Monumenten Dag.

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit? 

Een ideaal speelveld voor mij is een omgeving waarin ik de tijd en ruimte heb om te verkennen. Het is tegenwoordig een ware luxe geworden om je te kunnen verdiepen in een onderwerp, te midden van de hectiek van het dagelijks leven. Daarnaast zie ik spelen als een vorm van experimenteren, waarbij ik op zoek ga naar het potentieel van een locatie en mijn eigen spelregels ontwikkel. Ik test deze regels uit en pas ze indien nodig aan. Maar een speelveld heeft ook een immaterieel aspect. Ik ben gecharmeerd door de positieve connotatie van spelen, waarin alles mogelijk is. Je denkt open en vrij, zoals een kind dat doet. In geen enkel ander domein is het zo belangrijk als in de architectuur om met een frisse blik naar je omgeving te blijven kijken.

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

Architectuur speelt een ‘hoofdrol’ in mijn werk, het is mijn werk. Mijn ouders waren samen eigenaar van een architectenbureau en ik ben letterlijk opgegroeid onder de tekentafel. Van mijn vader heb ik vooral geleerd om aandachtig naar de wereld om me heen te kijken. Hieruit is mijn voorliefde en passie voor architectuur ontstaan. Ik geloof sterk in verwondering, in de breedste zin van het woord. Het is de verwondering voor alles om ons heen, zowel groots als ogenschijnlijk klein, die mij dagelijks inspireert en motiveert.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Stel je voor dat we op een dag ontwaken in een wereld vol architectuur die lijkt op ‘suikerklontjes’ – smetteloos wit en zo overdreven zoet dat het je misselijk maakt. Elk architectonisch project draagt op de een of andere manier bij aan het collectieve geheugen van een stad. Maar als we beetje bij beetje die lagen wegschrapen door gebouwen af te breken en te vervangen door uniforme, karakterloze structuren, verliezen we niet alleen dat geheugen, maar ook de ‘genius loci’ – de unieke geest van de plek. Zoals Winston Churchill ooit zei: “We shape our buildings, thereafter they shape us.” Laten we vooral niet vergeten hoe belangrijk dat is.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Ik hoop Bas Smets, de landschapsarchitect, tegen te komen. Zijn werk heeft mij de afgelopen jaren enorm geïnspireerd. Ik had het genoegen om de teksten te schrijven voor twee van zijn projecten in Brussel: het Human Rights Monument en Park Tour & Taxis. Hij legt de nadruk op diepgaand onderzoek om de essentie van een stedelijk weefsel te herontdekken en te versterken via landschappelijke projecten. Zijn samenwerkingen met zowel wetenschappers als artiesten bewijzen hoe perfect beide werelden met elkaar te verenigen zijn.

Ontdek het werk van Marie Moors gedurende het Festival van de architectuur hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief