fbpx
Bijloke concerthal ( Foto: Phoebe De Corte)

D/a – Concertzaal Bijlokesite

→ Gent

De melodie van een eeuwenoud verhaal 

 

DRDH Architects

 

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Er is tijdens de Dag van de architctuur heel wat te beleven op de Bijlokesite. Bezoek er ook de voormalige materniteit of doe een erfgoedwandeling in het Klinisch en Polyklinisch instituut door de ogen van architect Louis Cloquet. Meer info vind je onderaan de pagina.

 

Fauve (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Meer dan zevenhonderd jaar geleden rezen de fundamenten van het Bijloke hospitaal uit de grond. Het indrukwekkende dakgebinte bood ruimte aan de ziekenzaal. Droomden ze toen al koortsachtig van de melodieën die vandaag door deze eeuwenoude balken weerklinken? Sinds de jaren 1990 vullen artiesten de zaal met muziek. De vernieuwing van het muziekcentrum stoomt de zaal klaar voor een hedendaagse muziekbeleving.  

Ondergedompeld in muziek 

De voormalige ziekenzaal dankt haar sfeer en charme aan het dakgebinte, de baksteenmuren en religieuze overblijfselen. De basis van het herontwerp zet die ruimtelijke kwaliteiten in de verf. Er is geen nood aan een nieuwe zaal om te imponeren. Met een aantal ingrepen beantwoorden de architecten aan de hedendaagse eisen.  

Door een nauwkeurige zoektocht naar de juiste bouwmaterialen en bekleding, minimaliseren de architecten de verzwakking van het geluid in de zaal. Zo slagen ze erin je onder te dompelen tijdens een voorstelling. Het houten dakgebinte absorbeert geluid, een probleem bij akoestische voorstellingen. Met een nieuwe lambrisering voorkomen de architecten dat het geluid nog naar boven kaatst. Verder garandeert de verlaging van de vloer elke kijker een goed zicht op het podium. Dit zorgt dan weer voor een intiem gevoel tijdens concerten. 

Een harmonieus samenspel 

De ingrepen tonen oog voor detail en een harmonieuze omgang met de bestaande kwaliteiten van de ziekenzaal. Het materiaalgebruik brengt visuele samenhorigheid en een warme sfeer. De houtschakeringen van de lambrisering, de vloeren, het podium en het koor, spiegelen de pracht van het dakgebinte. De toegevoegde elementen en de nieuwe kwaliteit van de klanken zweren trouw aan de schoonheid van het origineel.  

 

Auteur: Fauve Van De Velde 

Ondek meer over de Dag van de architectuur op de Bijlokesite op de website van Open Monumentendag:

 

Concertzaal Bijloke en Materniteit de Bijloke

Architecturale wandeling door de ogen van Louis Cloquet

 

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.
Credits
DRDH Architects (architectuur) 
Julian Harrap Architects (restauratie) 
ABT (stabiliteit) 
Arup (akoestiek en theatertechnieken) 
RCR (technieken) 
Onbetaalbaar (foyerinrichting) 
Studio Helder (foyerinrichting)  
  • Bijlokesite overzicht ( Foto : Phile Deprez)

    Bijlokesite overzicht ( Foto : Phile Deprez)

  • Bijloke concerthal ( Foto : Karin Borghouts)

    Bijloke concerthal ( Foto : Karin Borghouts)

  • Bijloke concerthal ( Foto: Phoebe De Corte)

    Bijloke concerthal ( Foto: Phoebe De Corte)

Praktische info

Van

10:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk

Locatie

Godshuizenlaan 2
9000 Gent

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief