fbpx

D/a – Materniteit Bijlokesite

→ Gent

Tijdreizen in Gent

 

 Studiobont, Callebaut Architecten

 

Neem tijdens de Dag van de architectuur uitzonderlijk een kijkje in de voormalige Materniteit van de Bijlokesite. In het voorjaar van 2024 start de renovatie van dit beschermde Materniteitsgebouw. Ontdek in primeur het ontwerp en de visie van studiobont en Callebaut Architecten. Er is tijdens de Dag van de architctuur heel wat te beleven op de Bijlokesite. Bezoek er ook de oudste concertzaal ter wereld of doe een erfgoedwandeling in het Klinisch en Polyklinisch instituut door de ogen van architect Louis Cloquet. Meer info vind je onderaan de pagina.

 

Sophie licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen. 

 

In hartje Gent ligt de Bijlokesite naast rivier de Leie. De site herbergt meer dan 750 jaar geschiedenis. De oudste gebouwen dateren van halverwege de 13de eeuw. Zo vind je hier de oudste concertzaal ter wereld, die zich dan weer een van de oudste ziekenzalen van Vlaanderen bevindt. Daarnaast omvat de Bijlokesite een oude kraamkliniek uit 1863, die in 1980 als monument werd erkend. Vandaag is dit de thuis van LOD Muziektheater, theatergezelschap Ontroerend Goed en dansgezelschap laGeste. 

Stille getuige van geluk 

Het oorspronkelijke gebouw hangt nog maar met haken en ogen aan elkaar. Maar dit maakt het juist zo mooi. Het spreekwoordelijke patina is een laatste, stille getuige van de duizenden nieuwe levens die hier het levenslicht zagen. De afgebladerde gevel is een toonbeeld van vergane glorie maar heeft tegelijkertijd ook iets mythisch. Het doet mij denken aan de afgeleefde gebouwen in Venetië, waar dit soort sfeervol aandenken aan het verleden wél omarmd wordt. Ook binnen zet de vergane glorie zich verder. De verf komt er van de muren, in het plafond ontbreken stukken en hier en daar komen de tegels er van de grond. 

Wat heeft de toekomst in petto? 

Je ziet dat het gebouw hier en daar werd aangepast aan het hedendaagse gebruik. Zo werd de cafetaria voorzien van een akoestisch plafond. De toekomst heeft nog meer in petto voor de voormalige kraamkliniek. In 2024 wordt de gevel en het interieur gerestaureerd. Hopelijk wordt het patina niet volledig weggevaagd. Als laatste getuige van het geluk binnen de muren van de kraamkliniek, is zij een onlosmakelijk onderdeel van dat stukje Gent. 

 

Auteur: Sophie Bresseleers

 

 

Ondek meer over de Dag van de architectuur op de Bijlokesite op de website van Open Monumentendag:

Concertzaal Bijloke en Materniteit de Bijloke

Architecturale wandeling door de ogen van Louis Cloquet

 

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.
  • Materniteit, De Bijloke, Studio Bont

  • Materniteit, De Bijloke, Studio Bont

  • Materniteit, De Bijloke, Studio Bont

Praktische info

Van

10:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk
Onthaal- en infopunt aan de ingang van het STAM.

Locatie

Godshuizenlaan 2
9000 Gent

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief